Tutorial : Buat Scroll Bar Di Bloglist

selamat petang semua! petang ni sara nak kongsi tutorial cara buat scroll box di bloglist. macam yang sara buat ni. lebih jimat ruang dan nampak kemas kan? sebelum ni sara selalu nak kena google bila nak guna tutorial ni. sekarang ni nak simpan kat blog sendiri pulak. lain kali kalau nak buat lagi senang. ini rupanya yang sara buat scroll box blog list tu.

tutorial buat scroll box di bloglist


okay. mari kita mulakan.

1.Dashboard > Template > Edit HTML
2. Seterusnya, tekan butang ctrl + f serentak. cari code 
<div class='widget-content'>
3. cari sampai jumpa yang ada nama bloglist awak kat atas tu.

tutorial buat scroll box di bloglist

4. bila dah jumpa, gantikan dengan code 
<div class='widget-content' style='overflow:auto; width: ancho; height:200px;'>
tutorial buat scroll box di bloglist

5. klik preview dan jika tiada masalah, boleh save.
6. siap! 

selamat mencuba!

notakaki: tulisan warna pink tu boleh ubah sesuka hati awak nak panjang mana scroll box tu.